Controlegroep gezocht voor hersenonderzoek


Wil jij ook leren balanceren op een rolla bolla? Doe dan mee aan ons hersenonderzoek!

 

 


In dit filmpje kan je zien wat een rolla bolla is. In de training gaan we stap voor stap leren balanceren op de rolla bolla.
We volgen hierbij jouw eigen tempo en niveau. Let op: de verschillende tussenstappen worden niet getoond in dit filmpje.

 

 

De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent is een nieuw onderzoeksproject gestart naar de rol van de hersenen bij het aanleren van een nieuwe motorische vaardigheid (hier: balanceren op een rolla bolla) bij jongvolwassenen met Developmental Coordination Disorder (DCD).

 

DCD is een ontwikkelingsstoornis die het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden, zoals evenwicht, bemoeilijkt. Een goed evenwicht is nodig om deel te kunnen nemen aan dagelijkse activiteiten, zoals wandelen. Op dit moment is er nog weinig bekend over de rol van de hersenen in het aanleren van een evenwichtstaak bij DCD. In dit onderzoek willen we hier meer inzicht in krijgen om zo mogelijk behandelingsprogramma's voor mensen met DCD te kunnen verbeteren.

 

We zijn momenteel op zoek naar jongvolwassenen (18-35 jaar, rechtshandig) zonder ontwikkelingsstoornissen die bereid zijn om deel te nemen aan deze studie. Deelname aan het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 

 • Eénmalig enkele vragenlijsten invullen omtrent motorisch functioneren in het dagelijks leven, executieve functies, ...
 • 5 testsessies (+- 2u/sessie) bestaande uit:
  • MRI-scan (30 minuten) 
  • Algemene motorische testen
  • Evenwichtsoefeningen
 • Online evenwichtstraining via Teams De bronafbeelding bekijken :
  • Leren balanceren op een rolla bolla (op eigen tempo en niveau)
  • 18 sessies van 30 minuten gedurende 6 weken (3 x 30 minuten / week)

 

Deze figuur is een schematische weergave van het verloop van de studie.

 

De testsessies vinden plaats in het Universitair Ziekenhuis Gent op een moment dat voor jou past. Deelname aan deze studie is gratis en voor jouw deelname aan de volledige studie ontvang je een tegoedbon t.w.v. 150 euro en een tegemoetkoming in de vervoerskosten.

 

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan deze studie, mail dan naar mireille.augustijn@ugent.be of vul geheel vrijblijvend de vragen op de volgende pagina in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat we samen kunnen kijken of je in aanmerking komt voor deze studie.

 

Wens je graag meer informatie of heb je specifieke vragen? Stuur gerust een mailtje naar mireille.augustijn@ugent.be.

 

Hopelijk tot binnenkort.

Mireille

Er zijn 12 vragen in deze enquête.